PONENTS
 
 
Tate Cabré Periodista cultural freelance. Llicenciatura en Ciències de la Informació-Periodisme. Doctora en Comunicació i Periodisme, UAB. Màster en Iniciació a la Recerca en Ciberperiodisme i Llenguatges (UAB). Professora Universitària (UAB, UIC, Pompeu Fabra...). Ha publicat, (entre molts d’altres) els llibres: "Cuba a Catalunya, el llegat dels indians", "Barcelona, una ciudad de vanguardia", "Gaudí. Guia Quatrilingüe", "Catalunya a Cuba, un amor que fa història", "Gaudí, Arquitecto de la Naturaleza", "Guia de l’ Eix Blau, Barcelona de riu a riu", "Guia de la Ruta del Modernisme a les Rodalies de Barcelona", "Petita història de Josep M. Jujol", "Guia de la Ruta de Domènech i Muntaner", "Guia de la Ruta Modernista de Reus", "Guia de rutes indianes de Catalunya, El Vilassar de Mar dels indians".
Mireia Bosch Enginyera en Edificació, Màster en Tecnologia a l’Arquitectura especialitat Restauració. Professora col·laboradora de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha format part de l'equip de redacció del Pla Director Casa Batlló. Ha participat en larehabilitació de l'edifici situat a la colònia Güell per a la Fundación Gaspar de Portolà. Participació en el Projecte de rehabilitació i canvi d’us del conjunt format per el Palau Conde de Torrejón i en la Consolidació estructural de l’edifici situat al C/ Ripoll, 25 de Barcelona.
Montserrat Cucurella Montserrat Cucurella és arquitecta i màster en restauració i rehabilitació arquitectònica. Ha treballat en la museïtzació d’espais patrimonials com el Turó de la Rovira (2011) o el Pati Llimona de Barcelona (2012) i en la restauració de les esglésies romàniques de la Vall de Boí (2013) pel Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat: "Poblament i despoblament a la Catalunya vitícola (1760-1910)" (amb J. Colomé i F. Valls, 2012) i "Entre vinyes i camins. Els Hostalets de Pierola, un poble de colonització vitícola (1780-1960)" (amb J. Parcerisas, 2013), premi de recerca Jaume Caresmar (2011).
Marc Cuixart Va començar com interiorista realitzant la coctelera Gimlet al carrer del Rec en Barcelona als 24 anys, projecte que va realitzar amb Guasch, Granell i Blanquer. La vida el va portar al interiorisme al temps que aprofundia en l'Historia, l'Arquitectura i l'art del present i del passat. Va traduir algun llibre d'Arquitectura, muntar exposicions i, poc a poc, va entrar a la Arquitectura de nova planta i la conservación-rehabilitación del Patrimoni arquitectònic.
Amb el temps, la dedicació capa a les arquitectures construïdes a anat apoderant-se d'ell. La rehabilitació, adequació al temps presenten conservant la seva personalitat i a la vegada respondre als nous cànons sol·licitats es tasca que li plau i a la qual es va dedicant. Ha compaginat la seva dedicació a l'espai construït amb la docència (Professor de Projectes en CIC, professor de Postgrau en Elisava i col•laborador habitual en el Máster de la UB Gestió de Patrimoni). Ha editat tres llibres de bibliòfil (Poemari sobre l'obra de l'escultora Mais y 7 poemes a Tàpies, ambos del poeta Jordi Carrió i el libro Tàpies Escriu, a carrec de Sam Abrams). Autor de llibre amb l'historiador Albert Cubeles sobre l'Arquitecte “Josep Goday i Casals. L'arquitectura escolar a Barcelona de la Mancomunitat i la República”.
Jordi Díaz Enginyer Tècnic Agrícola, Post Grau en Interpretació Ambiental i del Patrimoni i Màster en Gestió del Patrimoni Cultural. Està especialitzat en jardineria patrimonial. Ha treballat de director tècnic en diferents empreses gestionant manteniments i executant obres de jardineria. Els darrers anys ha treballat al Departament del Cicle de l'Aigua de l'Ajuntament de Barcelona i actualment és tècnic de l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament.
Mireia Freixes Catedràtica d’Història de l’Art, Universitat de Barcelona. És llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona (1970) i es doctorà amb la tesi Modernisme i Noucentisme a Terrassa (1977). Ha fet estades de recerca a la Université Lumière de Lió (1995, 1996, 2001 i 2002), Victoria & Albert Museum (1993-1994), Kingston University i Royal Institute of British Architects de Londres (2003-2004) i Art Institute de Chicago (2011). És docent universitària des del 1970, i directora del GRACMON Grup de recerca d’història de l’art i Disseny Contemporani, grup consolidat per la generalitat de Catalunya. Va ser nomenada acadèmica de número de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, el 2008. La seva recerca s’ha orientat cap l’estudi de la producció artística catalana del Modernisme i Noucentisme (especialment pel que fa a la història de l’arquitectura i de les arts aplicades i decoratives), l’estudi de les Fonts de la Història de l’Art i la revisió de la disciplina des de la perspectiva del Gènere.
Pilar Giráldez 

restauradora, directora de projectes Patrimoni 2.0. Egresada de la licenciatura en “Conservación, Restauración y Museografía” en la Escuela Nacional de Conservación Restauración y Museografía. Manuel del Castillo Negrete. Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH), Secretaría de Educación Pública (SEP). Diplomada en Acción y Desarrollo Cultural. Museo Nacional de San Carlos. Postgrau “Gestión Arqueológica del Patrimonio Cultural”. Instituto Padre Sarmiento, Universidad de Santiago de Compostela, Postgrau en "Restauración Arquitectónica: del Análisis Constructivo-Estructural a las Tecnologías de Intervención". Universidad Politécnica de Cataluña.

Jose Luis Gonzalez  Doctor en Arquitectura per la Facultat d'Arquitectura de Barcelona, és professor de Construccions Arquitectòniques de la Universitat Politècnica de Catalunya des de 1992, a més de director i col·laborador en diversos post graus, cursos i màsters en diferents universitats i institucions professionals. Ha dut a terme nombroses accions com a arquitecte en construccions del Patrimoni Arquitectònic, incloent la restauració del Pavelló de Nostra senyora de la Mercè de l'Hospital de la Santa Creu i sant Pau de Barcelona (Int. Fòrmica i premis FAD) i la restauració de l'església de la Colònia Güell per Antoni Gaudí. També ha participat en els estudis per a la restauració de diversos edificis, incloent l'Hospital de la Santa Creu i sant Pau per Domènech i Montaner, la Cripta de la Colònia Güell, la Casa Botines a Lleó i el Palau Güell, el Monestir de San Millán de la Cogolla de Gaudí, i la Seu de Mallorca. És membre individual d'ICOMOS i representant d'Espanya en l'ICOMOS-ISCARSAH.
Ramon Graus  Arquitecte i professor d'història de l'arquitectura i de la construcció del Departament de Composició Arquitectònica de la UPC. Els meus investigacions s'han centrat en les relacions entre arquitectura i tècnica a la Catalunya contemporània, entre les quals podem citar: la tesi doctoral "Modernització tècnica i arquitectura a Catalunya, 1903-1929", o els llibres col·lectius "La seu de la Diputació de Barcelona la Casa Serra "o" l'Escola Industrial de Barcelona (1904-2004)"
Pere Hereu Catedràtic, ara jubilat, del Departament de Composició Arquitectònica de la Universitat politècnica de Catalunya. S'ha ocupat en estudis sobre Història de Teoria d'Arquitectura i Història de l'Arquitectura, en especial el que respecta a la Teoria d'Arquitectura dels segles XVIII i XIX i a l'Arquitectura catalana del segle XIX i ha realitzat diverses publicacions sobre aquests temes. Forma part de l'equip que s'ha ocupat de la formació del Teixit residencial de Barcelona a partir del projecte de recerca "El teixit residencial en la formació de la metròpolis moderna. El cas de Barcelona (1840-1936).
Silvia Llovet Diplomada en Restauració Arqueològica per l’ESCRBCC(1998) i Llicenciada en Història de l’Art per la UB (2011). Actualment cursant el Màster en Direcció de Projectes de Restauració de la UB. Cal destacar la seva trajectòria al capdavant de l’empresa ÀBAC des de l’any 1998, realitzant tasques de coordinació i direcció de projectes. Especialitzada en restauració de mosaics, amb un seguit de publicacions i comunicacions vers el tema.
Francesc Naves Doctor Arquitecte per l'Escola Tècnica Superior d'arquitectura de Barcelona, UPC. Premi FAD d'espais exteriors el 1998. Professor titular de l'Escola d'arquitectura i la titulació de Paisatgisme, UPC; Professor en Masters de Medi Ambient, Arquitectura del Paisatge i Avaluació i Correcció d'impactes Ambientals. Ha publicat: "Parcs i jardins de Gaudí", “Arquitectura del paisaje natural", “Arquitectura del paisaje rural", “El árbol en jardinería y paisajismo", “L'herbari modernista”, “Guia arbòria d'aplicació a Catalunya”. Projectes de paisatgisme, a mencionar: Restauració del Jardí Històric de l´ Ateneu Barcelonès, Projectes paisatgístics d'ordenació en el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, Assessor de la Comissió de Natura en el Projecte d'Ordenació del Parc de Montjuïc.
Joan Olona Arquitecte Tècnic, Màster en Rehabilitació i en Restauració per la UPC. Professor Associat a la UPC i a la Salle Ramon Llull, on també és coordinador del Màster de Rehabilitació i Restauració Arquitectònica. He format part de l’equip redactor del Plà Director de la Casa Batlló i en aquest moments he centrat les meves investigacions en la relació entre les tècniques constructives i l’avaluació del comportament tèrmic del moviment modern a Barcelona, tema desenvolupat en la tesi doctoral en curs.
Daniel Pifarré Llicenciatura en Història de l'Art. Universitat de Barcelona. Mòduls Europeus en Història de l'Art Modern. Università di Roma "La Sapienza". Màster en Estudis Avançats d'Història de l'Art, amb la tesina final "La Casa Terradas de Josep Puig i Cadafalch". - Universitat de Barcelona. Estudis de Doctorat en el programa Història i Teoria de les Arts, amb la tesi doctoral "Els esgrafiats del modernisme a Barcelona. Obres i repertoris" (en curs). Membre col·laborador del grup de recerca GRACMON, del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona. Col·laborador d'activitats pel Museu del Modernisme Català. - Col·laborador de Tasques Acadèmiques del AEIRaval (Associació Educativa Integral del Raval).
Jordi Planelles
Arquitecte per l'ETSAB (UPC). Màster en tecnologia de la construcció per la ESTAB (UPC). Doctorand a l'ETSAB (UPC) amb la Tesi "Tipus constructius dels edificis d'habitatges de les colònies tèxtils catalans de la segona meitat del segle XIX". Especialista en temes de construcció i rehabilitació. Soci fundador d'Arquitectura Genís Planelles. Col·laborador professional habitual del departament de Qualitat de Producte de l'ITeC i del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL). Màster en Tecnologia de la Construcció per la ETSAB (UPC). Membre de GRÈDITS Grup de Recerca en Disseny i Transformació Social (UVic-Universitat Central de Catalunya).
Joan Francesc Pont 
Perit mercantil, diplomat en Ciències Empresarials, llicenciat i doctor en Dret, professor de la Universitat de Barcelona, catedràtic d'Escola Universitària (1993) i de la Universitat (2003) de Dret Financer i Tributari, Acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Ciències econòmiques i Financeres des de 1999, i president de la seva secció III, conseller acadèmic de Pont Mestres, Advocats i Economistes des de 1998, i president de la firma des de 2008, fundador de la Fundació d'Alts Estudis Mercantils, delegat del rector per a relacions amb la societat (2001-2005) al si de l'equip rectoral de la Universitat de Barcelona i vicepresident segon de la Fundació Bosch i Gimpera (2002-2007), director general de l'Institut de formació contínua de la Universitat de Barcelona (IL3-UB) (2005 -2007). Ha publicat vint llibres de la seva especialitat i també d'altres disciplines, així com més de cinquanta articles en revistes científiques, al costat de dos centenars d'articles sobre qüestions històriques, filosòfiques i polítiques. Director del grup de recerca interuniversitari radicat a la UB Seminari de Dret Tributari Empresarial des de 2008, membre del consell assessor de la revista Impostos des de 2008, membre de l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals (AEDAF), president de la Fundació Magí Pont Mestres i Antonio Lancuentra Buerba des de maig de 2008, president de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia des de la seva creació, al 31 de desembre del 1987.
Jordi Portal
Arquitecte per la UPC. Doctorand en la línia de Construcció, Restauració i Rehabilitació arquitectònica. Professor coordinador al màster de Rehabilitació i Restauració arquitectònica de la UPC. Col·labora també habitualment en el Màster international Erasmus Mundus in structural analysis of monuments and historical constructions, el Máster universitario en gestión integral de la construcción de la Salle-URL i en els estudis de grau de la Catholic University of America, entre d'altres. Codirector del Premi Europeu d'intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, AADIPA-COAC. És autor d'intervencions en edificis inscrits a la llista del Patrimoni Mundial, destacant-ne el Monestir de Poblet i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i diversos Béns Culturals d'Interès Nacional i Local.
Autor de nombroses publicacions i articles, destacant la coautoria del llibre Radiografia de l’obra de Rafael Masó.
David Puig
Arquitecte Tècnic (UPC 1999); Arquitecte (UPC 2005); Dr. Arquitecte (UPC 2014) obtingut amb la tesi doctoral: Evolució geomètrica i estructural de les naus de la Sagrada Família. Va treballar per compte pròpia en el camp de l'edificació, que compagina amb col·laboracions en el despatx d'arquitectura Art-Equip Arquitectes. L'any 2005, amb l'obtenció del títol d'arquitecte passa a formar part d'Art-Equip arquitectes. L'any 2007 participa en un projecte d'investigació centrat en la presa de mides i la reconstrucció virtual dels models previs de les naus de la Sagrada Família, en un conveni signat entre la Universitat Politècnica de Catalunya i la Junta constructora de la Sagrada Família. El 2008 passa a formar part del Departament de Projectes de la Sagrada Família. En l’actualitat és cap de l’equip que desenvolupa el projecte de les quatre torres dels evangelistes.
Maribel Rosselló i Nicolau 
Arquitecta tècnica, historiadora de l’art i doctora en arquitectura. Professora titular del Departament de Composició Arquitectònica de la UPC. La seva activitat investigadora rau, actualment, en la història de l’arquitectura i de la construcció a Catalunya durant els segles XIX i XX, dedicant especial atenció a l’estudi de l’arquitectura de l’habitatge i de l’anàlisi i la valoració dels seus interiors. És investigadora principal del Projecte de recerca del MCINN: L’arquitectura de la vivienda en Barcelona, de la autarquia al desarrollismo, 1939-1976 (HAR2010-19160). En aquesta línia ha publicat diversos treballs. Per altra banda, també s’ha dedicat a l’estudi de les tècniques de construcció tradicional, principalment a l’anàlisi i valoració dels revestiments i als estudis de color. http://futur.upc.edu/MaribelRosselloNicolau
Eduard Simó
Gerent i director tècnic de Crespiera Simó Diagonal Arquitectura S.L.P. Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), Especialista en càlcul i rehabilitació estructural. Membre de l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA). Professor del Postgrau en rehabilitació, diagnosi i tècniques d'intervenció de la Universitat Ramon Llull, La Salle. Projectes destacats: Projecte de rehabilitació i consolidació de la coberta, terrasses, torre de l’aigua, façanes i estructura del pavelló de Ntra. Sra. de la Mercè de l’hospital de la Santa Creu i sant Pau, Consolidació estructural de l'Hivernacle i de l'Umbracle (BCIL) del Parc de la Ciutadella de Barcelona, Consolidació estructural, rehabilitació i adequació a nous usos dels edificis patrimonials de Ca l’Aranyó, Consolidació estructural del Castell de Sentmenat.
Màrius Vendrell
Doctor en geologia. Professor de Cristal·lografia i Mineralogia a la Universitat de Barcelona, treballa en l’estudi dels materials constitutius del patrimoni històric des de 1984. Ha participat en nombrosos projectes de recerca a nivell nacional i internacional i des de fa anys ha invertit notables esforços en la transferència de coneixements des del camp de la investigació a l’aplicació en obra i restauració, així com en la divulgació del coneixement dels materials.
Silvia Vilarroya
Conservadora de l'Exposició Permanent de la Pedrera.
Llicenciada en Història de l'Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha treballat permanentment en el camp del patrimoni cultural. Actualment és responsable dels espais museístics de La Pedrera, l'Espai Gaudí i El Pis de La Pedrera, i del projecte de recerca històrica La Pedrera Inèdita.