dies 15 i 16 de novembre de 2012

Residència d'investigadors, carrer Hospital, 64 Barcelona

PRESENTACIÓ
 

ELS ALTRES CATALANS.

L'avenç de la investigació històrica al llarg dels darrers anys ens mostra que no tot era ben bé com ens havien explicat. Fins no fa tants anys es parlava de reconquesta com el procés d'expansió feudal cap al sud a costelles dels territoris sota domini musulmà. Fins no fa tant es pensava que l'Islam, a excepció de les terres de ponent i de l'Ebre, havia tingut una petjada poc profunda a Catalunya.

Però la realitat sembla ser que no va per aquí. La historiografia, l'arqueologia, la documentació, la toponímia, la gastronomia o la cultura tradicional i popular ens diuen o ens insinuen una realitat molt més rica i complexa, i per tant apassionant: l'empremta de l'Islam a Catalunya és més gran del que alguns han volgut veure.

S'entra en un període que s'ha volgut veure com a fosc, però no és així. Estem en uns segles encara de complexa explicació però que sense ells no podrem entendre l'evolució d'aquestes terres des de l'antiguitat tardana a la plena edat mitjana. Uns segles crucials per entendre el que després seran els comtats catalans, el nostre país.

Aquestes jornades pretenen presentar alguns dels trets materials i immaterials visibles (o audibles) a les nostres terres, posar de manifest allò que no sempre s’ha vist com evident i en definitiva, aprofundir i divulgar una mica en una part del nostre passat que ha deixat una empremta encara reconeixible en la nostra cultura actual.


EL CLAUSTRE DE MAS DEL VENT

La (re)descoberta d’un claustre romànic de probable origen castellà a una finca de Palamós (Mas del Vent), ha generat certa controvèrsia que, en forma de serp estiuenca, ha omplert algunes pàgines dels diaris el passat juliol i agost i ha animat les anomenades xarxes socials. Des de les Egipcíaques no volem deixar passar l’oportunitat de sentir de primera ma algunes de les opinions que, filtrades pels mitjans de comunicació, han agitat el món del patrimoni històric i d’aquesta forma, aportar alguna dada més a l’estudi d’una peça excepcional, alhora que difondre’n el seu coneixement.


PROGRAMA
 
PROGRAMA
ÍNDEX D'AUTORS
 
ASSISTÈNCIA
  El seminari està obert a qualsevol persona interessada en el tema específic de les jornades o en el patrimoni en general, sense cap restricció. Les presentacions tracten de ser divulgatives tot mantenint el necessari rigor, per tant, no es tracta d'un seminari per a especialistes, tot i que es considera d'especial interès per a professionals que centrin la seva activitat en la conservació, gestió o restauració del Patrimoni (conservadors, restauradors, arquitectes, historiadors ...).

L'assistència és gratuita per be que limitada a la capacitat de la sala (140 persones), per la qual cosa es prega la confirmació per correu electrònic a l'adreça següent.

info@egipciaques.info

UBICACIÓ
 

Residència d'investigadors,
carrer del Hospital, 64, Barcelona